**Directions(1-5):** What value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

- 45% ππ 600+?% ππ 480=390 1220182517Option D

45% ππ 600+?% ππ 480=390

=>45/100 ππ 600+?/100 ππ 480=390

β270+4.8Γ?=390

=> ? =(390β270)/4.8 = 25 - 4(2/3)+7(1/6)β5(2/9)= ? 3(8/13)2(9/11)6(11/18)4(13/15)3(10/17)Option C

4(2/3)+7(1/6)β5(2/9)= ?

=>? = 14/3+43/6β47/9

= (84+129β94)/18

= 119/18 = 6(11/18) - [30% ππ {(80% ππ 850)Γ·34}]= ? 61081412Option A

[30% ππ {(80% ππ 850)Γ·34}]= ?

=>?=[30/100Γ{(80/100Γ850)Γ·34}]

=[30/100Γ{680Γ·34}]

=[30/100Γ20] = 6 - ? % of 800 = 293 β 22% of 750 1410181612Option D

? % of 800 = 293 β 22% of 750

=>(800Γ?)/100=293β(750Γ22)/100

β8Γ ?=293β165=128

β ?=128/8 =16 - 65% ππ 240+ ?% ππ 150=210 4036304829Option B

65% ππ 240+ ?% ππ 150=210

=>65/100 ππ 240+?/100 ππ 150=210

β156+1.5Γ?=210

=>?=(210β156)/1.5 = 36 - Present age of A is 3 years less than present age of B. Ratio of Bβs age 5 year ago and Aβs age 4 year hence is 3 : 4 then find present age (in years) of A. 3040201050Option C

Let Bβs age = π₯

So, Aβs age = π₯β3

=>(π₯β5)/(π₯+1) = 3/4

=> π₯ = 23

Aβs age = 23β3 = 20 yrs. - The profit earned on selling an article for Rs.1000 is equal to the loss incurred on selling the same article for Rs.500. At what price should it be sold to earn a profit of 24%? Rs.820Rs.900Rs.740Rs.930Rs.880Option D

Let the CP be Rs.x. (1000 – x) = (x – 500)

=>x = 750

Required SP = 750*1.24 = Rs.930 - Tap A is 50% more efficient than Tap B. Both the taps together can fill the tank in (48/5) hours. Find the time taken by Tap C which is 60% more efficient than Tap B, to fill the tank alone. 18 hours16 hours12 hours10 hours15 hoursOption E

Time taken by A and B to fill the tank be x/1.5 and x hours resp.

Now, 1/x + 1.5/x = 5/48

=>x = 24

Time taken by C = 24/1.6 = 15 hours - Income of Anil is Rs.25000 per month. He spends 25% on food and 35% on rent. If 50% of the remaining amount is spent by him on entertainment and rest of the amount is saved by him. Find his monthly savings (in Rs.). Rs.5000Rs.7000Rs.6000Rs.8000Rs.4000Option A

Expense on food and rent = 25% + 35% = 60%

Expense on entertainment = 0.5*(100-60)% = 20%

Savings = 100% – (60%+20%) = 20%

Anilβs savings = 0.2*25000 = Rs.5000 - A bag contains 6 Red, 5 Green and 4 Yellow coloured balls. 2 balls are drawn at random after one another without replacement then what is the probability that atleat one ball is Green. 2/57/91/34/53/7Option E

Probability that no ball is green = (10C1*9C1)/(15*14)

= 3/7